Kommande program

Nya utställningar, Kulturcentrum Ronneby konsthall – vernissage 23 mars kl. 13
Magnus Thierfelder Tzotzis – Hela havet stormar
23.3 – 19.5
Vardagliga promenader, iakttagelser och samtal. Saker som står i tidningen, på sociala medier, olika flöden. Distans, meningsskiljaktigheter och fakta. Konspirationer, språkliga böjelser, spekulationer, profit. Osanningar, konflikter, politik, klimatförändring, algoritmer, natur och poesi. Året är 2024 och hela havet stormar.

På Kulturcentrum Ronneby konsthall är titeln på utställningen ett barometriskt finger i luften som läser av sin samtid, men det är också en lek. En lek som i kort går ut på att försäkra sin egen plats på någon annans bekostnad. I Magnus Thierfelder Tzotzis världsordning är det de uppmärksammade detaljerna som sammanfogar berättelsen om en tidsanda. Det är med till synes enkla medel som vardagliga objekt och ögonblickssituationer pusslas om. I en skör nutid hörs ekon från tidigare händelser som formar vår tid och studsar vidare in i framtiden.
Samspelet mellan det visuella bildspråket och den språkliga symboliken i de omsorgsfullt valda titlarna formar en sammansvetsad helhet som utvidgar vår läsning av tillvaron och ger utrymme för känslorna: uppgivenhet och förtröstan, men också den magi som finns överallt omkring oss.
Magnus Thierfelder Tzotzis bor och arbetar i Malmö och är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö. Han har tidigare ställt ut på bland annat Moderna museet, Malmö Konsthall, Örebro konsthall, Bonniers Konsthall, Forever&Today (New York), Ar/Ge Kunst (Bolzano). Han har utfört flertalet konstnärliga gestaltningar runtom i Sverige och är representerad i samlingar både nationellt och internationellt.


Ett processrum för Demokrati Gör din röst hörd
23.3 – 19.5
Under våren förvandlas Kulturcentrums södra konsthall till ett processrum där olika röster undersöker begreppet ”demokrati” på ett lekfullt sätt. Projektet ”Demokrati — gör din röst hörd” startade hösten 2023 och har utformats i dialogmöten mellan Kulturcentrum och olika grupper i Ronneby. Under höst och vinter har elever formulerat och gestaltat demokratiska frågor som de vill lyfta. Här kan vi nu ta del av resultaten. Konsthallen förvandlas till ett processrum där demokratiarbetet flyttar in.
Här kommer saker att skapas, samtal att äga rum, åsikter och drömmar att synliggöras. Den 17 maj avslutar vi med ett finissage och en manifestation där vi tillsammans vandrar från konsthallen till torget. Välkommen att delta och följa ett levande processrum för demokrati i Ronneby. Gör din röst hörd! Här får du plats att synas.

Medverkar i projektet gör: Barnen i Kulturcentrums Konstklubb, Ronneby Kulturskola, Listerbyskolan, Story Makers på Blekinge Folkhögskola, Parkdalaskolan, Gymnasieskolan Knut Hahn, Bokelundsskolan, Pirjo Elovaara och Annika Olofsdotter Bergström, OTALT Sara Falkstad och Helene Karlsson.

Workshopserie – Kom och bygg en värld där vi vill leva tillsammans
med Pirjo Elovaara och Annika Olofsdotter Bergström
Separata träffar, alltid kl. 15 17
Välkommen att under våren delta i sju verkstäder där vi tillsammans med Pirjo och Annika utforskar lekfulla teman för att göra världen lite bättre. Varje verkstad bidrar till en framväxande utställning på Kulturcentrum Ronneby konsthall.
20 marsMeddelande till allmänheten!
Gemensamt tar vi fram ett budskap som ska ut till allmänheten.
27 marsHjälp sökes!
Vi vågar be om hjälp offentligt.
10 aprilTa plats!
Vi kommer att designa ett gemensamt klädesplagg i jätteformat.
17 aprilÅ talar – lyssna! del 1
Vi undersöker vem ån är. Vi samlar bevismaterial i glasburkar och spelar in ljud.
2 majÅ talar – lyssna! del 2
Vi formulerar och tillkännager åns medborgerliga rättigheter.
15 majDen mobila kolonilotten!
Genom att samtala och bygga skapar vi en kolonilott för framtiden.
22 maj Verkstäder blir bok
Vi sammanställer allt material till en trycksak.

Påsklov på Kulturcentrum
2 5 april kl. 11 15
Tisdag-onsdag: Skyltverkstad, pins och mycket mer!
Torsdag: Min vänners bok och vikgubbar – Slå dig ned och skapa din egen minnesbok eller träffa OTALT som besöker oss under påsklovet.
Fredag: Skyltverkstad, vikgubbar och riso – Skapa en skylt med eget budskap eller kom och prova på Risotryck.
Fri entré, drop in.

OTALT
4 7 april
OTALT (Helene Karlsson & Sara Falkstad) är en feministisk konstgrupp baserad i Arvika. Hösten 2023 var de i Ronneby som residenskonstnärer inom AiR Blekinge. OTALT kommer nu tillbaka för att bjuda in dåtidens demokratikämpar Rebecka Svensson och Augusta Tonning till konsthallen. Helene Karlsson och Sara Falkstad låter besökarna delta i gemensamma läsningar och delande av berättelser.
Torsdag kl 11 16Performance
OTALT är på plats vid Rebecka Svenssons skrivbord i konsthallen.
Fredag och lördag kl. 12Viljekraft och våfflor
Upptäck en glömd pärla. Vi följer vackra slingor till Silverforsen i en vandring vid Ronnebyån. Samling i Kulturcentrum Ronneby konsthalls foajé kl. 12.
Fri entré. Drop in.

Introkurs i Risoprint
10 april kl. 15 19
Risotryck kan bäst beskrivas som digitalt screentryck. Tekniken är känd för sina starka färger och särskilda texturer. Under introkursen går vi genom verkstan, olika arbetsmoment och bra-att-veta tips.
Kursens mål är att du ska känna dig tryggt i verkstan och kunna arbeta självständigt i framtiden.
Workshopledare: Karin Sandahl Andrén, Konst i Blekinge / Region Blekinge
Kursavgift: 110 kr, betalas på plats innan kursstart
Anmäl dig till kulturcentrum@ronneby.se
Endast 8 platser per tillfälle. Först till kvarn gäller.

Konstnärlig dialog med Markus Emilsson
10 april kl. 18.30
Markus Emilsson, glaskonstnär och tidigare kurator av Sydosten United på Kalmar konstmuseum, samtalar konstnärerna Jenny Carlsson Grip och Markus Vallien som har utvecklat sina individuella, konstnärliga språk i nära relation till naturen. De ger den rytm, ton och gestalt på ett personligt sätt i sina verk där naturen både får stå modell och utgöra konstnärligt material.
Fri entré. Passa på att se konsthallens utställningar innan samtalet.

Arrangör: Konst i Blekinge, Slöjd i Blekinge i samarbete med Kulturcentrum Ronneby konsthall

Demokrativerkstad – Tryck på tröja
11 april kl. 15 18
Designa ditt eget tröjtryck! Text eller bild, ritat eller klippt… Denna dag har du möjlighet att prova på att trycka med schabloner, screenram och stämplar. Eller, måla med textilfärg direkt på tyget.
Ta med en tröja att trycka på. Det går också bra att trycka på annan textil t.ex. örngott eller disktrasor.
Fri entré. Drop in.

Jubileumskonsert – Musikaliska favoriter från två decennier
13 april kl. 17

Jubileumskonsert med Ronneby Blåsorkester som firar 20 år. Konferencier: Niclas Sjösvärd. Dirigent: Emil Andersson.
Entré: 180 kr från 16 år.

Workshop i Paperflowers
14 april kl. 12 16
Lär dig den växande trenden att skapa vackra och naturtrogna blommor i papper.
Workshopledare: Jessica Enhagen, Fru Hjärnfrö
Kursavgift: 350 kr, betalas på plats innan kursstart
Allt material finns på plats. Fika ingår.
Anmäl dig till kulturcentrum@ronneby.se senast 5 april.
Endast 10 platser. Först till kvarn gäller.

Demokrativerkstad – Risotryck
18 april och 2 maj kl. 15 18

Denna dag får du möjlighet att provtrycka dina egna bilder och texter. Du kan rita och skriva på plats eller ta med material. Kanske blir det en fanzin eller ett kort.
Fri entré. Drop in.

Konsert med internationell horntrio
21 april kl. 17

För första gången är dessa tre prisvinnande musiker på turné i Sverige. Ben Goldscheider – horn, Callum Smart – violin samt Richard Uttley – piano. Trion kommer att framför verk av Smyth, Schumann och Brahms samt uruppföra ett verk av den svensk-amerikanske tonsättaren Matthew Peterson, komponerat för denna turné.
Entré: 250 kr.
Medlem i Ronneby Musikvänner eller annan kammarmusikförening 200 kr, studerande t.o.m. gymnasiet fri entré.

Föreläsning – Patrik Lundberg
Hur är det politiska personligt?
24 april kl. 18.30
Patrik Lundberg pratar om hur det politiska är personligt, hur demokratin har påverkat svenskarna från att allmän rösträtt infördes till idag, med fokus på Blekinge. Med demokrati syftar Lundberg inte enbart på att rösta, utan också på de stora folkrörelserna.
Patrik Lundberg, född 1983 och uppvuxen i Sölvesborg, är en prisad författare och journalist på Dagens Nyheter. Han har skrivit flera böcker, bland annat den uppmärksammade ungdomsromanen Gul utanpå och Fjärilsvägen, som handlar om författarens mammas liv i Sölvesborg. Senaste boken Adoptionerna – ett granskande reportage, utkom 2022.
Fri entré. Ingen föranmälan krävs.

Konstrundan i Blekinge
4 – 5 maj kl. 10 17
Konstrundan i Blekinge engagerar en mångfald av konstnärer och hantverkare i hela länet. På Kulturcentrum Ronneby konsthall visas en samlingsutställning under perioden 27 april – 12 maj som representerar allas uttryck. Besök dem över hela Blekinge – från Ramdala och Kristianopel i öster till Olofström och Sölvesborg i väster.
Observera att öppettiderna för Konstrundans deltagare och konsthallen skiljer sig åt. Kulturcentrum Ronneby konsthall håller öppet tisdag-fredag kl. 11 – 16 samt lördag-söndag kl. 11 – 15.